• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Tourniquets draaisluiting sets (17)

Merken
Tourniquets (draai sluitingen) worden onder andere gebruikt bij het vast maken van het verandazeil, bootkap, vrachtwagenzeil op trailer of aanhangwagenhuif.
Toon 1 - 17 van 17

Tourniquets draaisluiting sets

Tourniquet draaisluitingen 

Wil je een afdekzeil bevestigen op een stevig oppervlak, zoals een boothoes of een verandazeil? Kies dan voor tourniquets. Het ene deel schroef je bijvoorbeeld op de houten verandapaal, terwijl je het andere deel bevestigt in het zeildoek of textiel. Na de montage zit het afdekzeil perfect vast. Tourniquets zijn alleen bruikbaar met ovale zeilringen.

Een draaisluiting

De tourniquet of draaisluiting heeft dezelfde ovale vorm als de zeilring. De zeilring die in het doek bevestigd zit, wordt over de tourniquet geschoven. Wanneer je de tourniquet een kwartslag draait, houdt hij het zeildoek vast achter de tourniquet. Draai de tourniquet een kwartslag terug en de sluiting opent zich. Perfect voor een afdekzeil dat je gemakkelijk wilt losmaken en weer vastmaken.

Welke tourniquets heb je nodig?

Voor een verkoopwagen, verandazeil of bootkap worden vaak de 17x11mm tourniquets gebruikt. Grotere tourniquets van 22,5x13,5mm zijn vergelijkbaar, maar zijn iets robuuster en hebben een grotere trekkracht. Het formaat 42x22mm is vrij groot. Deze tourniquets worden voornamelijk gebruikt voor de zwaardere toepassingen: vrachtwagen trailers, de aanhangwagenhuif of in de industrie. We bieden ze aan in kunststof in de kleuren crème en grijs.

Welke zeilringen heb je nodig?

Tourniquets en draaiers werken alleen met ovale zeilringen. We hebben drie formaten: 17x11mm, 22,5x13,5mm en 42x22mm.

Gebruik je spanners, touw, spanbanden of elastisch koord om een dekzeil te spannen? Kies dan voor ronde zeilringen. De ronde zeilringen en het gereedschap zijn beter geschikt en een stuk goedkoper.  

Doe-het-zelf set tourniquets

We verkopen ook een doe-het-zelfpakket. Daarin zit alles wat je nodig hebt om tourniquets te bevestigen: 4 zeilringen (4 ringen en 4 tegenringen), 4 tourniquets en 8 schroeven om de tourniquets te bevestigen.

Je hebt géén extra gereedschap nodig om de zeilringen en tourniquets te monteren. Je hebt genoeg aan een hamer, een stanleymes en eventueel een schroefmachine. We bieden de volgende doe-het-zelf set aan:

- 10217 Prym Doe-het-zelf set tourniquets 33mm (16mm binnendiameter)

Let op: Prym beschrijft de tourniquets in een andere maat, namelijk 33mm. Dit komt overeen met 16mm. De binnenmaat van de tourniquets is 16mm. De bijbehorende zeilringen hebben dus ook een binnendiameter van 16mm.

Wat is een tourniquet?

De tourniquet heeft dezelfde ovale vorm als de zeilring. De zeilring die je in het doek bevestigt, schuif je over de tourniquet. Wanneer je de tourniquet een kwartslag draait, houdt hij het zeildoek vast achter de tourniquet. Tourniquets zijn alleen bruikbaar met ovale zeilringen. Deze tourniquets zijn koper vernikkeld en dus roest- en slijtvrij.

Hoe monteer je tourniquets?

De tourniquets hebben twee schroefgaten. Vaak worden tourniquets op de houten palen van een veranda gemonteerd. Bij de aanhangwagenhuif of trailer worden deze op de constructie bevestigd met zelftappers, een bout en moer of popnagels. Je kunt tourniquets ook bevestigen op het zeildoek met een tegenplaatje aan de achterzijde van het dekzeil. De tourniquet zet je dan vast met twee popnagels. Zo maak je de flap aan de achterzijde van de aanhangwagen dicht. 

Monteer ovale zeilringen in je zeildoek. Lees hieronder hoe je dat doet. De zeilring schuif je over de tourniquet. Door de tourniquet een kwartslag te draaien, zet je het zeildoek vast. 

Hoe bevestig je zeilringen?

Om ovale zeilringen te bevestigen, is eerst een ovaal gat in het dekzeil nodig. Dit doe je met de holpijp. Daarna pers je met de handstempel twee zeilringen samen in het dekzeil. 

Tip

Als je meerdere zeilringen monteert, is een holpijp super snel. Hoef je maar een paar zeilringen te zetten? Dan is een goedkoper alternatief om dit zelf met de hand uit te snijden. Teken de vorm uit op het zeildoek en snijd de vorm met een afbreekmes uit. Dit is een prima oplossing voor 10 á 20 zeilringen. 

Een gat maken met de holpijp

Bepaal waar je het gat wilt. Plaats de holpijp op het zeildoek. Sla eenmaal rustig met de hamer op de stompe bovenkant van de holpijp. De vorm van de zeilring wordt nu in het dekzeil gesneden. Merk je dat de holpijp niet door het zeildoek snijdt maar perst? Dan is de ondergrond niet stevig genoeg. Gebruik een stansblok voor een professioneel resultaat. Na het maken van het ovale gat kun je de zeilringen monteren.

De zeilringen persen met de handstempel

Leg de zeilring met opstaande rand onder het zeil en zorg dat de rand door het gat steekt. Leg de platte tegenring erop. Met de handstempel ga je straks de twee ringen in elkaar persen.

Leg de platte schijf van de handstempel onder het zeil - onder de zeilring met opstaande rand. Zet de staaf van de handstempel op het zeil - bovenop de platte tegenring. Zorg dat de ringen goed op elkaar passen en dat alles rust op een vlakke ondergrond. Sla vervolgens met de hamer op bovenzijde van de staaf. Zo pers je de ringen samen en veranker je ze stevig in het dekzeil. 

Welke artikelen passen bij de tourniquets?

Niet alle zeilringen zijn geschikt voor de tourniquets. Per fabrikant kan de pasvorm verschillen. Het kleinste verschil kan een goede sluiting in de weg staan. Gebruik daarom bij deze tourniquets de volgende artikelen:

Tourniquets 16mm

- 10217 Prym Doe-het-zelf set tourniquets 33mm (16mm)

Tourniquets 17x11mm

- 11079 17x11mm handstempel 
- 11080 17x11mm holpijp
- 11081 17x11mm zeilringen
- 11082 17x11mm tourniquets koper vernikkeld

Tourniquets 22,5x13,5mm

- 10423 22,5x13,5mm holpijp
- 10424 22,5x13,5mm handstempel
- 10425 22,5x13,5 zeilringen
- 10426 22,5x13,5mm tourniquets draaisluiting

Tourniquets 42x22mm

- 11492 42x22mm handstempel
- 11493 42x22mm holpijp
- 11494 42x22mm zeilringen
- 11495 42x22mm tourniquet kunststof grijs
- 11496 42x22mm tourniquet kunststof crème